Hai Reader,
In deze nieuwsbrief:
Soja of so-nee? Over soyboys en manboobs
Soja was onlangs weer volop in het nieuws: de Franse voedselautoriteit waarschuwde recent voor overmatige consumptie vanwege mogelijke negatieve effecten op de vruchtbaarheid. Maar waar komt die bezorgdheid vandaan? En is dat iets waar we in Nederland ook rekening mee moeten houden? Natuurlijk hebben we daar een Broodje Jaap over opgenomen!
Ondertussen ben ik zelf ook volop bezig met soja voor ons nieuwe boek, waarin ik een hoofdstuk schrijf over soja en gezondheid (binnenkort vertel ik er meer over – het wordt écht te gek!). Tijdens mijn research kwam ik - vooral op social media - een ander verhaal tegen: soja zou slecht zijn voor mannen, omdat het vrouwelijke hormonen bevat.
Hoe zit dat nu precies?
Soja bevat inderdaad fyto-oestrogenen, plantaardige stoffen die lijken op het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Hun werking in het lichaam is echter veel zwakker. Toch lees je vaak dat deze fyto-oestrogenen zouden zorgen voor borstvorming bij mannen, een lager testosterongehalte of zelfs verminderde vruchtbaarheid. Op sociale media krijgen soja-etende mannen zelfs de bijnaam 'soyboys' – een spottende term voor mannen die zogenaamd niet mannelijk genoeg zijn door hun soja-consumptie.
Vaak wordt één opvallend voorbeeld aangehaald: een case study uit 2008 waarin een man bilaterale gynecomastie (vergrote borstklieren) ontwikkelde. Hij bleek dagelijks maar liefst 3 liter (!) sojadrink te drinken. Toen hij ermee stopte, verdween het weer.
Dat is natuurlijk extreem en geen situatie die je snel zult tegenkomen. Zoals altijd geldt: te veel van één product is meestal geen goed idee. Niet omdat het product zelf slecht is, maar omdat je daardoor minder variatie in je eetpatroon hebt. Drie kilo broccoli per dag zou ik bijvoorbeeld ook niemand aanraden.
Bovendien kan eenzijdige of overmatige consumptie ervoor zorgen dat je bepaalde stoffen te veel binnenkrijgt. Dat geldt niet alleen voor soja, maar ook voor andere (gezonde) voedingsmiddelen. Het saaie 'variatie en met mate' is zo gek nog niet :-)
Bijvoorbeeld:
- Lijnzaad bevat cyanogene glycosiden, stoffen die in je lichaam omgezet kunnen worden in cyanide (blauwzuur). Het advies is daarom maximaal 2–3 eetlepels per dag.
- Paranoten zijn extreem rijk aan selenium. Structureel meer dan een handje (2–5 stuks) kan de veilige hoeveelheid overschrijden.
- Rabarber bevat oxaalzuur, dat in grote hoeveelheden de opname van calcium kan belemmeren.
Maar terug naar soja. Want één case study zegt natuurlijk weinig. Klinische studies laten juist zien dat normale hoeveelheden soja (tot vier porties per dag) géén negatieve invloed hebben op testosteronspiegels en spermakwaliteit. En in studies waarin mannen dagelijks gedurende langere tijd isoflavonen kregen, wordt geen borstvorming gezien.
AVROTROS Radar nam er deze video over op.
Dus mannen, laat je niet bang maken: soja past prima binnen een gezond en gevarieerd eetpatroon!
Ir. Marijke Berkenpas
Diëtist & voedingswetenschapper
Founder I'm a Foodie