| Ik stop met mijn granola-label | 15 Gedachten en gewoontes die jouw eetgedrag saboteren | Broodje Jaap!: ​Ultraprocessed Foods en PoV: ​Duurzaam en gezond op School​ | Glucose hacken voor een betere gezondheid?


Evidence based foodplatform - geschreven door diëtisten en wetenschappers
Instagram: @marijkeberkenpas

Hai Reader,

In deze nieuwsbrief:

Soms moet je besluiten nemen die al een tijdje in de lucht hangen. Ik stop met mijn granola-label Foodiefood

Sinds mijn ongeluk in februari – een val op mijn hoofd nadat ik van achteren ben aangeskied, met een hersenbloeding als gevolg – is herstellen mijn belangrijkste taak. Gelukkig gaat het stap voor stap beter, maar ik merk dat ik keuzes moet maken. Wat geef ik mijn aandacht? Waar ligt mijn échte focus? Eerlijk gezegd: dat is eigenlijk best een goede ontwikkeling.

Waarom?

Ik neem beslissingen die ik al langer voelde aankomen. Sinds de oprichting van I’m a Foodie in 2013 is er veel bijgekomen: blog, podcast, boekenserie met eigen uitgeverij, contentopdrachten voor corporates, masterclasses, symposia, Centrum voor Intuïtief Eten.

Iets ontwikkelen en neerzetten is mijn kracht. Ergens mee stoppen blijkt toch een ander verhaal :-) Maar never waste a good crisis, zeggen ze toch?

Vorige zomer werd het zaadje geplant: ik deed een branding- en positioneringstraject. Wie ben ik, wat doe ik, wat vind ik écht leuk? (Blijkbaar heel veel, haha.) En daar horen keuzes maken en focus bij.

Ik kijk terug met veel liefde en trots. Wat begon als een keukenexperiment voor Eet als een expert in 2016 (ik wilde een gezonde granola maken, omdat ik die miste in de Nederlandse supermarkt), groeide uit tot een echte granola-lijn. We lagen zelfs in de supermarkt – en dat met maar één smaak. In de retail zeggen ze: “één smaak is geen smaak.” Nou, wij bewezen dat het wél kon.

Toch ligt mijn hart ergens anders. Als diëtist en voedingswetenschapper richt ik me op voeding, preventie en het begeleiden van mensen. Ook het vertalen van wetenschap naar de praktijk in boeken en onderwijs vind ik geweldig. Retail hoort daar niet bij. Hoe leuk en leerzaam het ook was. Mijn oudste zoon Boet zal het trouwens wel gaan missen. Hij eet de peanut-banana elke dag ;-)

Zodra de huidige voorraad op is, sluiten we de digitale deuren. Ken je iemand die het granola-avontuur wil voortzetten? Laat het me weten, ik sta overal voor open.

Dank jullie wel voor alle steun en enthousiasme de afgelopen jaren. Ik kijk met een warm hart terug op dit avontuur.

Ir. Marijke Berkenpas
Diëtist & voedingswetenschapper

Founder I'm a Foodie

15 gedachten en gewoontes die jouw eetgedrag saboteren

Je wéét het allemaal wel. Maar doen… da’s een ander verhaal.

⁠Een belangrijke les na bijna 10 jaar Eet als een expert. En het mooie van een volledig herziene editie (Eet als een expert 2.0). Wij kunnen er álles in kwijt wat we in die jaren hebben geleerd.⁠

⁠Het nieuwe boek wordt anders. Mooier. Beter. Completer.⁠

⁠In onze spreekkamers hebben we zóveel voorbij zien komen op de weg naar gezonder eetgedrag.⁠ Obstakels in de vorm van overtuigingen, denkpatronen, gewoontes, omgeving, zelfbeeld... Je bent daarin zéker niet de enige.⁠

⁠(Heel eerlijk? Ik heb het in al die jaren maar een paar keer meegemaakt dat iemand precies wist wat hij/zij allemaal wilde veranderen, het ook zo deed, en het meteen 100% bleef volhouden)

15 gedachten en gewoontes die jouw eetgedrag saboteren

  1. "Ik heb chocola op, dus de dag is toch al verpest."
  2. "Ik begin vol energie, maar haak toch weer af."
  3. "Na zo’n dag verdien ik iets lekkers."
  4. "Ik weet wat ik moet doen, maar ik doe het niet."
  5. "Als niemand kijkt, eet ik dingen die ik mezelf anders verbied."
  6. "Na het eten móet ik iets zoets."
  7. "Ik wacht op het juiste moment om te beginnen."
  8. "Ik wil álles tegelijk veranderen: eten, bewegen, slapen."
  9. "Doordeweeks lukt het, maar in het weekend is het chaos."
  10. "Na werk heb ik geen puf om te koken."
  11. "Gezond eten is gewoon saai."
  12. "Ik ben nou eenmaal een emotie-eter."
  13. "Ik ben óf streng, óf ik laat alles los."
  14. "Thuis lukt het wel, maar op werk of bij vrienden niet."
  15. "Ik wilde geen taart, maar zei toch ja."

⁠Welke herken jij het meest? Er zijn er natuurlijk nog veel meer.
Welke moet écht terugkomen in ons nieuwe boek? Ik hoor graag van je. Er zijn een aantal fantastische professionals die aan dit onderdeel meewerken om jou straks inzicht te geven in hoe je met deze obstakels kunt omgaan Ben jij iemand die denkt: Ja, hier ben ik ook voor gemaakt (denk: psychologie + diëtetiek + ACT)? Je mag me altijd mailen

​Op de hoogte blijven van ons Expert 2.0? Dat kan hier

Broodje Jaap: Ultraprocesseds foods deel 2 & Podcast over Voeding: Gezond en duurzaam op School

#195: Gezond & Duurzaam op School, in gesprek met PhD kandidaat Anouk Mesch (WUR)

Binnen het vijfjarige SWITCH-project onderzoekt Anouk hoe we jongeren (12-18 jaar) kunnen stimuleren om gezonder én duurzamer te eten. We bespreken onder meer: hoe eten jongeren nu en wat is wenselijk? Waar overlappen en verschillen gezond en duurzaam eten? En hoe brengen we verandering teweeg zonder te vervallen in betutteling? 💡 Een must-listen voor iedereen die zich bezighoudt met voeding, onderwijs of gedragsverandering 👉 Luister je mee?

#196 Ultra processed foods deel 2 in Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell (#100)

In Broodje Jaap! aflevering #187 doken we in de controverse rond ultrabewerkt voedsel. Centraal stond het voorstel van Deense onderzoekers om het bekende Nova-systeem te vervangen. Meer dan negentig onafhankelijke wetenschappers uitten hun zorgen over mogelijke belangenverstrengeling en consumentenverwarring, en ondertekenden een waarschuwingsbrief. Jaap luidde de noodklok: wie profiteert eigenlijk van Nova 2.0? Guido Camps, vriend van de show (bekend van aflevering 11 over artificial intelligence, gezondheid, gedrag en voeding), herkende zich niet in de kritiek en stelde voor om de dialoog aan te gaan. Wat is een betere plek dan bij ons in de studio? Luister je mee? We hebben het over wetenschap, commerciële belangen en volksgezondheid 👉 Luister je mee?

PS: Word hier vriend van de Show!

🎟️ Symposium Tussen tafel en TikTok 24 juni 2025: Glucose hacken voor een betere gezondheid?

// Voor professionals //

Ons 5e symposium ‘Tussen Tafel en TikTok’ vindt plaats op 24 juni 2025 en staat volledig in het teken van voedingstrends en -hypes anno 2025.

Dit mini-college van Dr. Maarten Soeters (internist-endocrinoloog aan het Amsterdam UMC) is mijn persoonlijke favoriet in het programma. Het laat zien hoe belangrijk kennis van anatomie en fysiologie is bij voedings- en dieetadvisering 😍

𝗖𝗼𝗻𝘁𝗶𝗻𝘂𝗲 𝗴𝗹𝘂𝗰𝗼𝘀𝗲𝘀𝗲𝗻𝘀𝗼𝗿𝗲𝗻 (𝗖𝗚𝗠’𝘀) worden steeds populairder. Niet alleen bij mensen met diabetes, maar ook bij wie zijn metabole gezondheid wil verbeteren. Die belangstelling sluit aan bij de 𝗴𝗹𝘂𝗰𝗼𝘀𝗲-𝗵𝗮𝗰𝗸-𝗯𝗲𝘄𝗲𝗴𝗶𝗻𝗴 van Jessie Inchauspé, beter bekend als de “Glucose Goddess.”

Aan haar 𝟱 𝗺𝗶𝗹𝗷𝗼𝗲𝗻 𝘃𝗼𝗹𝗴𝗲𝗿𝘀 legt ze uit dat glucosepieken kunnen bijdragen aan aandoeningen zoals type 2 diabetes, ontstekingen en hart- en vaatziekten.Haar adviezen - zoals eten in een vaste volgorde, een hartig ontbijt en een slokje azijn vóór de maaltijd - zijn enorm populair, maar roepen ook vragen op. Worden ingewikkelde processen hier niet 𝘁𝗲 𝘀𝗶𝗺𝗽𝗲𝗹 voorgesteld? En leidt dat niet tot onnodige onrust?

Scoor nu je plaats en mis deze unieke kans niet. Kun je niet fysiek aanwezig zijn? Geen zorgen, er is ook een livestream beschikbaar. Lekker relaxed vanuit huis of kantoor het symposium volgen. 💻

Geaccrediteerd door ADAP (5,5) en BGN (8), BLCN (5,5) 🎓


iamafoodie.nl schrijf je uit!

Copyright 2013 - heden I'm a Foodie

ir. Marijke Berkenpas (diëtist & voedingswetenschapper)

Wist je dat meer dan 50% van de ziektes in ons land voortkomen uit leefstijl? Ik ben een gepassioneerde diëtist en voedingswetenschapper met 12 jaar ervaring in een academisch ziekenhuis. Tijdens mijn werk heb ik veel mensen gezien die worstelen met problemen zoals hartziekten en diabetes type 2, vooral door hun levensstijl. Ik merkte ook de enorme verwarring rond voeding. Daarom heb ik 10 jaar geleden "I'm a Foodie" opgericht, mijn eigen online foodplatform. Hier draait alles om voeding en gezondheid zonder de hypes en trends. Ik deel mijn passie via boeken, podcasts, blogs, masterclasses en 1-1 coaching. Samen met een geweldig team hebben we 6 boeken in de "I'm a Foodie presents" serie gemaakt. Mijn missie? Voedingswetenschap omzetten in simpele, praktische stappen zodat iedereen gezonder kan eten en leven!

Read more from ir. Marijke Berkenpas (diëtist & voedingswetenschapper)

Contact Evidence based foodplatform - geschreven door diëtisten en wetenschappersInstagram: @marijkeberkenpas Hai Reader, In deze nieuwsbrief: Voeding en gezondheid op de school van mijn kids Voorproefje Expert 2.0 Vier nieuwe podcasts afleveringen! Broodje Jaap!:Preventiestrategie deel 1& 2, Broodje Jaap!:Fluoride supplementen bij kinderen PoV: Duurzame schoollunchprogramma’s met TommyTomato Volgende week Symposium Tussen tafel en TikTok: Alleen nog livestream tickets Ik heb drie kinderen,...

Contact Evidence based foodplatform - geschreven door diëtisten en wetenschappersInstagram:@iamafoodie.nl Hai Reader, In deze nieuwsbrief: Eiwithype in de media Advies over kindervoeding uit de jaren ’70 Broodje Jaap! over rauwe melk Symposium Tussen tafel en TikTok: De 5 winnaars! Ik wil deze week graag twee dingen met je delen die me opvielen. Allereerst: eiwitten. Ze zitten tegenwoordig overal in — ik zag bij Lidl wraps met extra eiwit, en bij AH tonijn met groot 'proteïne' op het blik...

Contact Evidence based foodplatform - geschreven door diëtisten en wetenschappersInstagram:@iamafoodie.nl Hai Reader, In deze nieuwsbrief: Gewone melk? Wat is dan ongewoon? Nieuwe favoriet: avocado & toast mix 🥑. Speciale Broodje Jaap Q&A-editie: vragen van de luisteraars! Symposium Tussen tafel en TikTok: 5 gratis tickets (zie onder) Barista: “Wil je gewone melk, of iets plantaardigs?” En ineens denk je: Gewone melk? Wat is dan ongewoon? Schoolmelk, reclames over sterke botten, het glas melk...