Hai Reader,
In deze nieuwsbrief:
Ik wil deze week graag twee dingen met je delen die me opvielen.
Allereerst: eiwitten. Ze zitten tegenwoordig overal in — ik zag bij Lidl wraps met extra eiwit, en bij AH tonijn met groot 'proteïne' op het blik (ja, echt! Mocht je geen kenner: tonijn is van nature erg rijk aan eiwit, dat stond vroeger nooit op het blik) — en zelfs water met toegevoegde eiwitten. Bizar eigenlijk, want meestal krijg je via je gewone voeding al snel genoeg eiwit binnen. En die ‘protein’-producten zijn vaak ook nog eens een stuk duurder. Eergisteren wijdde Arjen Lubach er een item aan. Zeker de moeite waard om terug te kijken! Ook stond er gisteren in Trouw een artikel over de eiwithype: waarin prof. Jaap Seidell zegt: "Het is hetzelfde misverstand als met isotone dorstlessers als AA-drink. Daarvan wordt ook gedacht: wat goed is voor topsporters, zal voor iedereen wel goed zijn.”
Het tweede dat ik met je wil delen, is een bericht dat ik kreeg naar aanleiding van het krantenartikel over voeding in de jaren ’40. Iemand stuurde me voedingsadviezen voor jonge kinderen (1-4 jaar) uit de jaren ’70 (bijvoorbeeld: liever niet te veel koffie!) die ze had gevonden - zie visual hieronder. Zelf vond ik, tijdens de verhuizing van mijn ouders, tips uit de jaren ’80 terug. Denk aan een fruithapje van liga met sinaasappelsap, en brood met leverpastei - het tegenovergestelde van het advies nu!
Hoewel ik vaak zeg dat de basis van gezonde voeding nauwelijks verandert (groente, fruit, volkorenproducten), zie je wél hoe inzichten verschuiven in details en nuance. Logisch ook, want voedingswetenschap is een jonge tak van sport. Onderzoek doen is lastig, tijdrovend, en de context blijft veranderen.
Precies daarom zijn we na bijna tien jaar hard bezig met een totale herziening van Eet als een expert. We hebben zoveel aanknopingspunten om het anders te doen. Heb jij iets gelezen in editie 1 waarvan je denkt: dat moet echt anders in de nieuwe versie? Heb je wensen, ideeën of feedback? Laat het ons weten via dit formulier. En als Eet als een expert jou iets bijzonders heeft gebracht, dan horen we dat heel graag – misschien krijgt jouw verhaal wel een plek in het boek.
Ir. Marijke Berkenpas
Diëtist & voedingswetenschapper
Founder I'm a Foodie