Eiwithype in de media | Advies over kindervoeding uit de jaren ’70 | Broodje Jaap 🎧: rauwe melk | Symposiumactie 🥳: De 5 winnaars!


Evidence based foodplatform - geschreven door diëtisten en wetenschappers
Instagram:
@iamafoodie.nl

Hai Reader,

In deze nieuwsbrief:

Ik wil deze week graag twee dingen met je delen die me opvielen.

Allereerst: eiwitten. Ze zitten tegenwoordig overal in — ik zag bij Lidl wraps met extra eiwit, en bij AH tonijn met groot 'proteïne' op het blik (ja, echt! Mocht je geen kenner: tonijn is van nature erg rijk aan eiwit, dat stond vroeger nooit op het blik) — en zelfs water met toegevoegde eiwitten. Bizar eigenlijk, want meestal krijg je via je gewone voeding al snel genoeg eiwit binnen. En die ‘protein’-producten zijn vaak ook nog eens een stuk duurder. Eergisteren wijdde Arjen Lubach er een item aan. Zeker de moeite waard om terug te kijken! Ook stond er gisteren in Trouw een artikel over de eiwithype: waarin prof. Jaap Seidell zegt: "Het is hetzelfde misverstand als met isotone dorstlessers als AA-drink. Daarvan wordt ook gedacht: wat goed is voor topsporters, zal voor iedereen wel goed zijn.”

Het tweede dat ik met je wil delen, is een bericht dat ik kreeg naar aanleiding van het krantenartikel over voeding in de jaren ’40. Iemand stuurde me voedingsadviezen voor jonge kinderen (1-4 jaar) uit de jaren ’70 (bijvoorbeeld: liever niet te veel koffie!) die ze had gevonden - zie visual hieronder. Zelf vond ik, tijdens de verhuizing van mijn ouders, tips uit de jaren ’80 terug. Denk aan een fruithapje van liga met sinaasappelsap, en brood met leverpastei - het tegenovergestelde van het advies nu!
Hoewel ik vaak zeg dat de basis van gezonde voeding nauwelijks verandert (groente, fruit, volkorenproducten), zie je wél hoe inzichten verschuiven in details en nuance. Logisch ook, want voedingswetenschap is een jonge tak van sport. Onderzoek doen is lastig, tijdrovend, en de context blijft veranderen.

Precies daarom zijn we na bijna tien jaar hard bezig met een totale herziening van Eet als een expert. We hebben zoveel aanknopingspunten om het anders te doen. Heb jij iets gelezen in editie 1 waarvan je denkt: dat moet echt anders in de nieuwe versie? Heb je wensen, ideeën of feedback? ​Laat het ons weten via dit formulier​. En als Eet als een expert jou iets bijzonders heeft gebracht, dan horen we dat heel graag – misschien krijgt jouw verhaal wel een plek in het boek.

Ir. Marijke Berkenpas
Diëtist & voedingswetenschapper

Founder I'm a Foodie

Broodje Jaap: Rauwe melk

Rauwe melk is onderwerp van gesprek op social media. Voorstanders wijzen op het behoud van vitamines en een mogelijke positieve invloed op de darmgezondheid.
Tegelijkertijd zijn er duidelijke risico’s, zoals mogelijke besmetting met bacteriën als E. coli en salmonella. Niet voor niets is pasteurisatie al jarenlang de norm in voedselveiligheid. In deze aflevering van Broodje Jaap duiken in de rauwe melk. Wat zegt de wetenschap? Hoe groot zijn de risico’s?
👉 Luister je mee!
PS: Word hier vriend van de Show!

🎟️ Symposium Tussen tafel en TikTok : De 𝟱 winnaars!

🎉 Winnaars 🎉

Vorige week deelde ik een winactie waarbij we 5 kaarten weggeven voor ons 5e symposium: Tussen tafel en TikTok – Wetenschappers over voedingstrends en -hypes anno 2025.

Via de nieuwsbrief, LinkedIn en Instagram kwamen bijna 100 inzendingen binnen. Leuk om te lezen waarom jullie willen komen!

De 5 tickets gaan naar:
- Pieter Brughmans
- Marja van Mourik
- Linda Rodenburg
- Roeg Kuijpers
- Angelique Gotjé

Gefeliciteerd en tot snel! Sturen jullie een mail naar info@iamafoodie.nl? Dan schrijven we jullie in!

📅 Het symposium vindt plaats op dinsdag 24 juni in Amersfoort. Kun je er niet live bij zijn? Er is ook een livestream beschikbaar. 🎓 Het programma is bedoeld voor professionals in voeding en gezondheid. (Studenten kunnen met korting deelnemen.)

We gaan in op actuele thema’s zoals intermittent fasting, rauwe melk, supplementen, omega-6 én de invloed van social media op voedingsinformatie.

👉 Er zijn nog een paar plekken beschikbaar:

Geaccrediteerd door ADAP (5,5) en BGN (8), BLCN (5,5) 🎓

Tot snel!


iamafoodie.nl schrijf je uit!

Copyright 2013 - heden I'm a Foodie

ir. Marijke Berkenpas (diëtist & voedingswetenschapper)

Wist je dat meer dan 50% van de ziektes in ons land voortkomen uit leefstijl? Ik ben een gepassioneerde diëtist en voedingswetenschapper met 12 jaar ervaring in een academisch ziekenhuis. Tijdens mijn werk heb ik veel mensen gezien die worstelen met problemen zoals hartziekten en diabetes type 2, vooral door hun levensstijl. Ik merkte ook de enorme verwarring rond voeding. Daarom heb ik 10 jaar geleden "I'm a Foodie" opgericht, mijn eigen online foodplatform. Hier draait alles om voeding en gezondheid zonder de hypes en trends. Ik deel mijn passie via boeken, podcasts, blogs, masterclasses en 1-1 coaching. Samen met een geweldig team hebben we 6 boeken in de "I'm a Foodie presents" serie gemaakt. Mijn missie? Voedingswetenschap omzetten in simpele, praktische stappen zodat iedereen gezonder kan eten en leven!

Read more from ir. Marijke Berkenpas (diëtist & voedingswetenschapper)

Contact Evidence based foodplatform - geschreven door diëtisten en wetenschappersInstagram:@iamafoodie.nl Hai Reader, In deze nieuwsbrief: Gewone melk? Wat is dan ongewoon? Nieuwe favoriet: avocado & toast mix 🥑. Speciale Broodje Jaap Q&A-editie: vragen van de luisteraars! Symposium Tussen tafel en TikTok: 5 gratis tickets (zie onder) Barista: “Wil je gewone melk, of iets plantaardigs?” En ineens denk je: Gewone melk? Wat is dan ongewoon? Schoolmelk, reclames over sterke botten, het glas melk...

Contact Evidence based foodplatform - geschreven door diëtisten en wetenschappersInstagram:@iamafoodie.nl Hai Reader, In deze nieuwsbrief: Tien Geboden van den Voedingsraad Masterclass: verbeter je gezondheid via je microbioom Podcast Over Voeding: de fysieke en digitale voedselomgeving bij jongeren met dr. ir. Ellen van Kleef Totally Nuts – Onze krokante klassieker voor een knettergoede start van je dag! Live podcastopname van Broodje Jaap met Bart Mol & prof. Jaap Seidell : Symposium Tussen...

Contact Evidence based foodplatform - geschreven door diëtisten en wetenschappersInstagram:@iamafoodie.nl Hai Reader, In deze nieuwsbrief: Aan dit nieuwe boek werk ik (en met wie) Broodje Jaap over preventie, preventie en nogmaals preventie! (en hobby-kip-eieren) Hoe veilig is jouw supplement?: Symposium Tussen tafel en TikTok Yes! Ik kan eindelijk bekendmaken aan welk boek ik werk! Eet als een expert 2.0 is in de maak. Een volledig vernieuwde versie van ons eerste boek (Eet als een expert,...