Hai Reader,
In deze nieuwsbrief:
- Misschien is gezond eten 'gewoon een peer eten'?
- Broodje Jaap over het evolutionaire perspectief op voeding
- Nieuwe favo!
- dr. Roel Hermans is onze dagvoorzitter!
Z𝘂𝗹𝗹𝗲𝗻 𝘄𝗲 𝗵𝗲𝘁 𝗴𝗲𝘄𝗼𝗼𝗻 doen?
Laten we even dromen. Het is 2050. Je buurman wandelt fluitend voorbij – geen diabetes. Je zus staat in de keuken met haar favoriete linzensoep – geen hartkwaal. Je beste vriendin? Geen beroerte, maar een appel in haar hand. Klinkt utopisch? Misschien. Of toch niet?
Onderzoeker Frederick Duan en collega's Sander Biesbroek en Maartje Poelman van Wageningen University & Research rekenden uit wat er zou gebeuren als we vanaf vandaag elke dag twee stuks fruit eten én bewerkt vlees – zoals worst, knakworst en hamburgers – laten staan.
En het antwoord is verrassend hoopvol:
► 22% minder diabetes type 2
► 21% minder coronaire hartziekten
► 18% minder beroertes
Dat is nogal wat. Dat zijn mensenlevens. Jij, ik, je zus, je buurman…
En toch... we doen het niet (blijkt uit cijfers van het RIVM)
- Omdat die croissant bij het tankstation lonkt
- Omdat je moe bent
- Omdat gezond eten soms voelt als nóg iets op je to-do lijstje
- Of omdat het gewoon duur is
Maar juist daarom vind ik het onderzoek zo hoopvol. Het laat zien: gezondheid is geen ingewikkelde puzzel. Misschien is het 'gewoon een peer eten'. En ‘nee’ zeggen tegen die boterham met leverworst.
Natuurlijk is er ook werk aan de winkel op grotere schaal. Minder schreeuwende schappen vol ongezond eten. Meer beleid dat gezond eten normaal maakt. De onderzoekers pleiten niet alleen voor verandering bij ons als consument, maar juist ook in de politiek en in de supermarkt. Minder belasting op gezond eten, méér op ongezond eten. Zó jammer dat er juist nu bezuinigd wordt op preventie.
Maar goed – misschien hoeven we niet op Den Haag te wachten. Misschien beginnen we gewoon zelf. Het hoeft niet perfect. Als je vandaag één keer extra fruit pakt – of die plak salami laat liggen – dan zet je al een stap.
Een stap die dus groot voor je gezondheid. En misschien zelfs voor het hele land.
Lees het artikel in the Lancet en een nieuws item van de WUR.
Doe je mee?
Ir. Marijke Berkenpas
Diëtist & voedingswetenschapper
Founder I'm a Foodie