Top 100 producten rijk aan polyfenolen | Symposium: ADAP accreditatie is rond | KvW: Babyvoeding en bestrijdingsmiddelen | haverzemelen


Evidence based foodplatform - geschreven door diëtisten en wetenschappers
Instagram:
@iamafoodie.nl

Hai Reader,

Regelmatig geef ik presentaties aan bedrijven over hoe je in 10 stappen naar een gezonder eetpatroon kunt gaan. Het is een 2-delige presentatie waarin wetenschap en praktijk bij elkaar komen.

Ik bespreek natuurlijk de voordelen van het eten van groenten en fruit, en ik zeg altijd: geen vitaminepil kan ze vervangen! Want groenten en fruit bevatten bijvoorbeeld ook polyfenolen, stoffen die van nature in planten voorkomen. Deze polyfenolen helpen de plant te beschermen tegen schadelijke invloeden zoals UV-straling of ziekteverwekkers. En steeds meer onderzoek laat zien dat polyfenolen ook voordelen voor onze gezondheid hebben.

Een voedingspatroon dat rijk is aan polyfenolen kan helpen bij het voorkomen van ziektes zoals kanker, hartziekten, diabetes en neurodegeneratieve aandoeningen. Het zijn krachtige antioxidanten die onze cellen beschermen tegen schade, ontstekingen verminderen, de bloeddruk verlagen en de hersenfunctie ondersteunen.

Nu vroeg een deelnemer tijdens de sessie: "Hoe kun je zien of polyfenolen in een product zitten?"

Nou, je kunt het niet aan de buitenkant of de verpakking zien! Maar gelukkig is er wel onderzoek naar gedaan. Check de hele studie hier. Het artikel bevat een Top 100 lijst van de producten (planten) die het meest rijk zijn aan polyfenolen. Toppers zijn bijvoorbeeld allerlei soorten bessen, pruimen ander rood fruit, hazelnoten, koffie (ja!), rode ui, appels en spinazie. Omdat het volledige artikel niet gratis beschikbaar is, heeft mijn vriend ChatGPT een top 100 lijstje in het Nederlands voor me gemaakt. Je vindt het onderaan de nieuwsbrief. En er is ook een online database.

En toen dacht ik ineens… wat nou als ik een soort superflavonoïden salade bedenk met ingrediënten uit die lijst? Ik vroeg het aan ChatGPT, maar hij kwam met rare combinaties. Gelukkig kan ik zelf ook nog nadenken! 😊 Dit lijkt me lekker: een salade met broccoli (plek 70), rode druiven (plek 27), rode ui (plek 41), amandelen (plek 61) en een dressing van gepureerde cashew (niet in de lijst). Het recept komt van een Amerikaanse diëtist, ik ga het deze week meteen proberen!

Staar je er niet blind op he, haha. Leuke inspi wel, maar ALLE planten zijn natuurlijk goede toevoegingen! Het zijn pakketjes die veel meer leveren dan alleen polyfenolen, denk aan vitamines, mineralen en natuurlijk vezels!

Verder in deze nieuwsbrief:

Ir. Marijke Berkenpas
Diëtist voedingswetenschapper

Founder Centrum voor Intuïtief Eten & I'm a Foodie

Babyvoeding en bestrijdingsmiddelen

Er staat weer een nieuwe aflevering van Broodje Jaap online! 🎙️ Recent kwam de Keuringsdienst van Waarde met een uitzending over babyvoeding en bestrijdingsmiddelen 👶🍎. Dit onderwerp zorgde voor veel discussie in de media: zijn kant-en-klare potjes veiliger dan zelf koken? 🧐

"Shockerend", "verwarrend" en "ophef om niks"... Een greep uit de reacties waarmee onze inboxen overliepen.

Hoe zit het? 🤷‍♀️ We vroegen het aan prof. dr. ir. Jaap Seidell. Luister je mee? 🎧

Foodie favo: haverzemelen

Ik ga weer een favo met je delen! #nosponjustfan 🥰 Vandaag: haverzemelen 🛒✨

Je vraagt je misschien af: wat is het verschil tussen haverzemelen en havermout? Het belangrijkste verschil is dat haverzemelen alleen de buitenste laag van de haverkorrel bevatten, terwijl havermout de volledige geplette korrel is. 🌾

Haverzemelen zijn daardoor vezelrijker dan havermout. Hoewel havermout ook een supergezonde keuze is, zijn haverzemelen ideaal als je extra vezels aan je voeding wilt toevoegen. Ze bevatten ook nog eens bèta-glucanen, een type vezel dat helpt het LDL-cholesterol (slechte cholesterol) te verlagen.

Het gunstige effect van haverzemelen op je cholesterol is zelfs zo goed onderzocht dat de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) het fabrikanten toestaat dit op hun verpakkingen te vermelden. Dit geldt alleen als een portie minstens 3 gram bèta-glucanen bevat.

Er zijn zoveel manieren om haverzemelen in je voedingspatroon op te nemen:
✨ Strooi ze over je ontbijtgranen, muesli of havermout voor extra vezels en een lichte crunch. (Wist jij dat ze zijn toegevoegd aan onze FoodieFood Totally Nuts granola? Check hier!)

🥤 Voeg ze toe aan je smoothie voor een stevigere structuur en een langer verzadigd gevoel.

🍞 Gebruik ze in zelfgebakken brood, pannenkoeken of muffins

Wil je nog meer foodie favo’s ? 🥳 Dan is het ‘I’m a foodie favorieten e-book’ echt iets voor jou! 📘🍎 Check mijn nieuwste versie met meer dan 900 producten!

Symposium #5: Tussen tafel en TikTok

Catering

𝗠𝗶𝗷𝗻 𝘃𝗶𝗷𝗳𝗱𝗲 𝘀𝘆𝗺𝗽𝗼𝘀𝗶𝘂𝗺 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝘃𝗼𝗲𝗱𝗶𝗻𝗴𝘀- 𝗲𝗻 𝗴𝗲𝘇𝗼𝗻𝗱𝗵𝗲𝗶𝗱𝘀𝗽𝗿𝗼𝗳𝗲𝘀𝘀𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗶𝘀 𝗹𝗶𝘃𝗲! En geweldig nieuws: 𝗱𝗲 𝗔𝗗𝗔𝗣-𝗮𝗰𝗰𝗿𝗲𝗱𝗶𝘁𝗮𝘁𝗶𝗲 𝗶𝘀 𝗯𝗶𝗻𝗻𝗲𝗻, 𝗺𝗲𝘁 𝟱,𝟱 𝗽𝘂𝗻𝘁! Het is een groot plezier om dit te organiseren! De accreditaties van BGN en BLCN zijn nog in afwachting, maar ik heb er alle vertrouwen in.

Ter ere van mijn boekdebuut Eet als een expert (samen met Liesbeth Smit & Gaby Herweijer organiseerden we in 2016 in slechts vier (!) weken tijd ons allereerste symposium. Na maanden hard werken was het tijd voor een feestelijke lancering. Destijds woonde ik in Amsterdam West, en het symposium vond plaats in De School, een geweldige oude school die net was omgetoverd tot creatieve broedplaats en discotheek. Helaas is De School inmiddels gesloten. De chef-kok was Lennart Ylstra, die als geen ander weet hoe je groenten de hoofdrol kunt geven. Het resultaat? Een fantastisch plant-based symposiummenu waar nog lang over werd nagepraat.

Catering kan niet achterblijven bij een symposium over voeding, toch? Nu ik het zelf organiseer, kan ik helemaal losgaan op de catering. Practice what you preach! Ik heb op veel symposia en congressen wit brood en ongezonde snacks gezien. Inmiddels begrijp ik hoe dat kan gebeuren – bij veel eventlocaties zijn ze niet snel geneigd om van hun standaardaanbod af te wijken. Gelukkig is het bij Leerhotel het Klooster anders!

Dat eerste symposium smaakte letterlijk naar meer. Sindsdien organiseerde ik nog drie andere symposia, waaronder Show Yourself over hoe je jezelf als diëtist online kunt profileren, de lancering van ons boek Eet als een expert Zwanger!, gecombineerd met een inhoudelijk symposium, en afgelopen oktober Voeding, gezondheid & microbioom,

Nu, bij het vijfde symposium, heb ik een onderwerp waar mijn diëtisten- en wetenschappershart echt sneller van gaat kloppen: Voedingshypes en -trends en de wetenschappelijke onderbouwing ervan. We gaan het hebben over rauwe melk, omega-6, intermittent fasting, de Glucose Goddess en supplementen. En natuurlijk zorgen we weer voor superlekker en gezond eten! Ben jij erbij? Ik heb er zin in!

Scoor nu je plaats en mis deze unieke kans niet. Kun je niet fysiek aanwezig zijn? Geen zorgen, er is ook een livestream beschikbaar. Lekker relaxed vanuit huis of kantoor het symposium volgen. De Early Bird loopt af op maandag 31 maart.


Accreditatie is aangevraagd bij ADAP, BGN en BLCN

Top 100 producten rijk aan polyfenolen


iamafoodie.nl schrijf je uit!

Copyright 2013 - 2024 I'm a Foodie

ir. Marijke Berkenpas (diëtist & voedingswetenschapper)

Wist je dat meer dan 50% van de ziektes in ons land voortkomen uit leefstijl? Ik ben een gepassioneerde diëtist en voedingswetenschapper met 12 jaar ervaring in een academisch ziekenhuis. Tijdens mijn werk heb ik veel mensen gezien die worstelen met problemen zoals hartziekten en diabetes type 2, vooral door hun levensstijl. Ik merkte ook de enorme verwarring rond voeding. Daarom heb ik 10 jaar geleden "I'm a Foodie" opgericht, mijn eigen online foodplatform. Hier draait alles om voeding en gezondheid zonder de hypes en trends. Ik deel mijn passie via boeken, podcasts, blogs, masterclasses en 1-1 coaching. Samen met een geweldig team hebben we 6 boeken in de "I'm a Foodie presents" serie gemaakt. Mijn missie? Voedingswetenschap omzetten in simpele, praktische stappen zodat iedereen gezonder kan eten en leven!

Read more from ir. Marijke Berkenpas (diëtist & voedingswetenschapper)

Contact Evidence based foodplatform - geschreven door diëtisten en wetenschappersInstagram:@iamafoodie.nl Hai Reader, In deze nieuwsbrief: Van eiwitrijk naar écht belangrijk: waar blijft de hype rond vezels? Broodje Jaap: een alternatieve definitie voor (ultra)bewerkt voedsel Laatste week voor de Early Birds - Symposium Tussen tafel en TikTok - Wetenschappers over voedingstrends en -hypes anno 2025 Cool nieuw product gespot (voor meer variatie in je eetpatroon) Van eiwitrijk naar écht...

Contact Evidence based foodplatform - geschreven door diëtisten en wetenschappersInstagram:@iamafoodie.nl Hai Reader, In deze nieuwsbrief: Ik ga helaas stoppen met CIE.. maar gelukkig wordt het overgenomen! Vrijdag 21 maart: nieuwe Podcast over Voeding. Wat bepaalt onze gezondheid? Samen met dr. Luc Hagenaars Kortingsprijs t/m 31 maart - Symposium Tussen tafel en TikTok - Wetenschappers over voedingstrends en -hypes anno 2025 Kennismakingspakket voorraad uitverkoop! "Wat doe je eigenlijk?"...

Contact Evidence based foodplatform - geschreven door diëtisten en wetenschappersInstagram:@iamafoodie.nl Hai Reader, In deze nieuwsbrief: Nieuwe 'Broodje Jaap' over het Nationaal Burgerberaad Klimaat met prof. dr. ir. Jaap Seidell Foodie favo: volkoren afbakbroodjes uit mijn favorieten e-book Masterclass special 25 maart: de zin en onzin over voedselovergevoeligheid – feiten, fabels en oplossingen door dr. Berber Vlieg-Boerstra hoe kunnen zorgprofessionals effectief omgaan met de...