Vacature voor groot boekproject | IgG allergietest | Korting kennismakingspakket | Rauwe melk | Supplementen | Afvallen met injecties


Evidence based foodplatform - geschreven door diëtisten en wetenschappers
Instagram:
@iamafoodie.nl

Hai Reader,

In deze nieuwsbrief:


IgG allergietest

Onlangs sprak ik op een verjaardag iemand die voor veel een paar honderd euro (!) een allergietest had laten doen bij een therapeut. Het betrof een zogenaamde IgG-test.

𝗗𝗲 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗹𝗮𝗴?

Een lange lijst met producten die niet meer gegeten mochten worden: melk, gluten, gember, cacao, ananas, broccoli, lijnzaad en nog veel meer. Dit deed me denken aan mijn tijd op de MDL-afdeling in het VUmc, waar ik vaak soortgelijke lijsten zag. Patiënten namen deze mee naar het spreekuur, en sommigen aten daardoor nog 𝗻𝗮𝘂𝘄𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝘀 𝗶𝗲𝘁𝘀.

Helaas zijn deze testen 𝗼𝗻𝗯𝗲𝘁𝗿𝗼𝘂𝘄𝗯𝗮𝗮𝗿 en geen goede manier om voedselintoleranties vast te stellen. IgG-antistoffen tonen enkel aan dat je aan een bepaald product bent blootgesteld, maar zeggen niets over een daadwerkelijke intolerantie (Zie ook deze uitzending Radar).

Er heerst veel onwetendheid, en de uitslag van zo'n test lijkt vaak best betrouwbaar. Daarom ben ik blij dat ik in maart dr. Berber Vlieg-Boerstra mag verwelkomen voor een online masterclass over voedselallergieën en -intoleranties. Hoe stel je een juiste diagnose? Wat helpt écht bij het verminderen van klachten? De masterclass is bedoeld voor consumenten, maar ik weet zeker dat ook professionals het erg interessant zullen vinden!

Meer info? Klik hier!

Ir. Marijke Berkenpas
Diëtist voedingswetenschapper

Founder Centrum voor Intuïtief Eten & I'm a Foodie

Nieuwe afleveringen PoV en BJ!

Supplementen, supplementen en supplementen….
Hype: afvallen met injecties

Supplementen, supplementen en supplementen...

𝗜𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗷𝗲 𝗼𝗼𝗸 𝗼𝗽𝗴𝗲𝘃𝗮𝗹𝗹𝗲𝗻? Tegenwoordig kan werkelijk iedereen een eigen supplementenlijn beginnen. Zonder enige kennis van voeding kun je bij een private label supplementenbedrijf simpelweg je eigen etiket op een potje laten plakken – en 𝗹𝗲𝘁 𝘁𝗵𝗲 𝗺𝗼𝗻𝗲𝘆 𝗿𝗼𝗹𝗹.

Uiteraard gaat dat niet altijd goed. Zo ging het afgelopen jaar mis bij twee zussen met een sieradenmerk die binnen hun nieuwe supplementenlijn een zwangerschapsupplement op de markt brachten met te veel vitamine A en onvoldoende foliumzuur en vitamine D. Maar ook bij grotere, bekende merken zie je soms gekke producten. Denk bijvoorbeeld aan kindermultivitamines met slechts een paar voedingsstoffen of een supplement voor ouderen zonder vitamine D. 𝗞𝗮𝗻 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗴 𝗱𝗮𝘁 𝘇𝗼𝗺𝗮𝗮𝗿?

Over dit onderwerp spraken we met dr. Alie de Boer, universitair hoofddocent op het gebied van voeding en voedselrecht aan Campus Venlo van Universiteit Maastricht. 𝗜𝗻 𝗼𝗻𝘇𝗲 '𝗣𝗼𝗱𝗰𝗮𝘀𝘁 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝗩𝗼𝗲𝗱𝗶𝗻𝗴 𝗯𝗲𝘀𝗽𝗿𝗮𝗸𝗲𝗻 𝘄𝗲 𝗶𝗻 𝗮𝗳𝗹𝗲𝘃𝗲𝗿𝗶𝗻𝗴 #𝟭𝟴𝟬 𝗱𝗲 𝘇𝗶𝗻 𝗲𝗻 𝗼𝗻𝘇𝗶𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝘀𝘂𝗽𝗽𝗹𝗲𝗺𝗲𝗻𝘁𝗲𝗻: Zijn ze echt nodig, of kunnen we prima zonder? Daarnaast gingen we dieper in op het productieproces en de regelgeving rondom supplementen. Luister je mee? 🎧

📚 Leuk nieuws! Alie zal ook spreken op ons aankomende symposium voor professionals: Tussen tafel en TikTok op 24 juni a.s.

Daar zal ze verder ingaan op de veiligheid van supplementen. Ze zal toelichten hoe de controle op supplementen momenteel wordt uitgevoerd, op welke wijze bijwerkingen worden gemonitord en welke stappen er in de toekomst kunnen worden gezet om de veiligheid van supplementen en andere voedingsproducten verder te verbeteren. Daarnaast biedt zij professionals praktische handvatten om supplementen kritisch te evalueren en cliënten op een verantwoorde manier te adviseren. Kom ook!


Hype: afvallen met injecties

In deze aflevering van onze podcastserie Broodje Jaap! gaan we het hebben over de hype rondom afvallen met injecties. 💉

Afslankmedicatie zoals Ozempic is tegenwoordig razend populair. Is deze methode effectiever dan leefstijlverandering of een maagverkleining? En hoe zit het met de complicaties van deze injecties?

Verder gaan we in op de recente ontwikkelingen en de vragen die spelen: moeten deze middelen vergoed worden? En hoe zit dit met de sociale ongelijkheid? 🤔 Tot slot bespreken we het plan dat moet gaan komen.

Deze vragen en meer bespreken we samen met prof. dr. ir. Jaap Seidell! Luister je mee? 🎧

Korting kennismakingspakket

Kennismakingspakket promo

Wil je je ontbijt ritueel veranderen of wat meer opties naast je standaard ontbijt? Probeer dan eens onze granola. Kies voor het kennismakingspakket: met kleinere hoeveelheden in een verpakking die zo door de brievenbus past. Ideaal om uit te proberen welke smaak jouw favoriet is!

Nu tijdelijk voor €19,99 (in plaats van €23,00)!

Het kennismakingspakket bestaat uit:

  • 2 zakjes Peanut Banana Chunks 🥜🍌
  • 2 zakjes Totally Nuts
    Elk zakje bevat 200 gram, dus in totaal 4 zakjes om heerlijk van te genieten! 🥳

Bestel nu jouw pakket en ontdek je nieuwe favoriete granola!

#5 symposium: tussen tafel en TikTok

// Voor professionals //

𝗔𝗿𝗺𝗲 𝗟𝗼𝘂𝗶𝘀 𝗣𝗮𝘀𝘁𝗲𝘂𝗿… 𝗡𝗼𝗴 𝗺𝗲𝗲𝗿 𝗧𝗶𝗸𝗧𝗼𝗸-𝘁𝗿𝗲𝗻𝗱𝘀! 𝗣𝗮𝘀𝘁𝗲𝘂𝗿𝗶𝘀𝗲𝗿𝗲𝗻 𝗶𝘀 𝘂𝗶𝘁, 𝗿𝗮𝘂𝘄𝗲 𝗺𝗲𝗹𝗸 𝗶𝘀 𝗶𝗻?

Het is een opvallende ontwikkeling: de groeiende populariteit van rauwe melk. Steeds vaker zie ik het geprezen worden in mijn timeline, terwijl het ook bekend is dat het drinken van rauwe melk risico’s met zich mee kan brengen. Vooral voor kwetsbare groepen kan het gevaarlijk zijn.

Is het - omdat het een hype is - dan ook meteen onzin? Misschien is dat te kort door de bocht? Dr. Betty van Esch doet al jaren onderzoek naar de rol van rauwe melk bij het voorkomen van allergieën en astma en komt spreken op ons aankomende symposium op 24 juni a.s.:Tussen tafel en TikTok.

Betty zal beide kanten van deze voedingshype belichten: hoe groot zijn de risico’s, voor wie zijn de voordelen relevant, en hoe kun je als professional verantwoord advies geven aan je cliënten?

Scoor nu je plaats en mis deze unieke kans niet. Kun je niet fysiek aanwezig zijn? Geen zorgen, er is ook een livestream beschikbaar. Lekker relaxed vanuit huis of kantoor het symposium volgen. De Early Bird periode loopt af op maandag 31 maart. Geaccrediteerd door ADAP (5,5) en BGN (8), BLCN in aanvraag.

Vacature voor groot I'm a foodie boekproject!

Receptontwikkelaar, keukenprins(es), foodfotograaf/videograaf én diëtist (of duo!) voor een groot boekproject

Ben jij een creatieve kok, receptontwikkelaar, foodfotograaf/videograaf en diëtist (of diëtist in opleiding) in één? Of ben jij samen met iemand een duo die deze skills combineert? Denk je dat jij vernieuwende ideeën kunt toevoegen aan onze boekenserie ‘I’m a Foodie presents’? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Wat ga je doen?
Bij I’m a Foodie Publishing werk je in 2025 aan een spannend boekproject. Jouw taak is het ontwikkelen van heerlijke, makkelijke én visueel aantrekkelijke recepten die écht anders zijn dan anders. Hierbij ga je aan de slag met:

  • Het vertalen van de Richtlijnen goede voeding naar plant-based en vegetarische recepten, met de juiste balans van macro- en micronutriënten.
  • Het berekenen van de voedingswaarde.
  • Het creëren van mooie, aansprekende foodfoto’s en – indien mogelijk – korte reels.

De hele vacaturetekst vind je hier. Reageren kan t/m 23 februari!


iamafoodie.nl schrijf je uit!

Copyright 2013 - 2024 I'm a Foodie

ir. Marijke Berkenpas (diëtist & voedingswetenschapper)

Wist je dat meer dan 50% van de ziektes in ons land voortkomen uit leefstijl? Ik ben een gepassioneerde diëtist en voedingswetenschapper met 12 jaar ervaring in een academisch ziekenhuis. Tijdens mijn werk heb ik veel mensen gezien die worstelen met problemen zoals hartziekten en diabetes type 2, vooral door hun levensstijl. Ik merkte ook de enorme verwarring rond voeding. Daarom heb ik 10 jaar geleden "I'm a Foodie" opgericht, mijn eigen online foodplatform. Hier draait alles om voeding en gezondheid zonder de hypes en trends. Ik deel mijn passie via boeken, podcasts, blogs, masterclasses en 1-1 coaching. Samen met een geweldig team hebben we 6 boeken in de "I'm a Foodie presents" serie gemaakt. Mijn missie? Voedingswetenschap omzetten in simpele, praktische stappen zodat iedereen gezonder kan eten en leven!

Read more from ir. Marijke Berkenpas (diëtist & voedingswetenschapper)

Contact Evidence based foodplatform - geschreven door diëtisten en wetenschappersInstagram:@iamafoodie.nl Hai Reader, In deze nieuwsbrief: Van eiwitrijk naar écht belangrijk: waar blijft de hype rond vezels? Broodje Jaap: een alternatieve definitie voor (ultra)bewerkt voedsel Laatste week voor de Early Birds - Symposium Tussen tafel en TikTok - Wetenschappers over voedingstrends en -hypes anno 2025 Cool nieuw product gespot (voor meer variatie in je eetpatroon) Van eiwitrijk naar écht...

Contact Evidence based foodplatform - geschreven door diëtisten en wetenschappersInstagram:@iamafoodie.nl Hai Reader, In deze nieuwsbrief: Ik ga helaas stoppen met CIE.. maar gelukkig wordt het overgenomen! Vrijdag 21 maart: nieuwe Podcast over Voeding. Wat bepaalt onze gezondheid? Samen met dr. Luc Hagenaars Kortingsprijs t/m 31 maart - Symposium Tussen tafel en TikTok - Wetenschappers over voedingstrends en -hypes anno 2025 Kennismakingspakket voorraad uitverkoop! "Wat doe je eigenlijk?"...

Contact Evidence based foodplatform - geschreven door diëtisten en wetenschappersInstagram:@iamafoodie.nl Hai Reader, In deze nieuwsbrief: Nieuwe 'Broodje Jaap' over het Nationaal Burgerberaad Klimaat met prof. dr. ir. Jaap Seidell Foodie favo: volkoren afbakbroodjes uit mijn favorieten e-book Masterclass special 25 maart: de zin en onzin over voedselovergevoeligheid – feiten, fabels en oplossingen door dr. Berber Vlieg-Boerstra hoe kunnen zorgprofessionals effectief omgaan met de...