Mijn kritische eter at 𝘇𝗼𝗻𝗱𝗲𝗿 𝗯𝗹𝗶𝗸𝗸𝗲𝗻 𝗼𝗳 𝗯𝗹𝗼𝘇𝗲𝗻 boerenkool | Glucose-hacken voor betere gezondheid | nieuwe favo | Wisselende werktijden verstoren je slaap- en eetgewoonten


Evidence based foodplatform - geschreven door diëtisten en wetenschappers
Instagram:
@iamafoodie.nl

Hai Reader,

Mij lijkt het fantastisch... 𝗲𝗲𝗻 𝘀𝗰𝗵𝗼𝗼𝗹𝗺𝗮𝗮𝗹𝘁𝗶𝗷𝗱 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗶𝗲𝗱𝗲𝗿 𝗸𝗶𝗻𝗱. Zien eten, doet eten. Tijdens een weekendje weg met vrienden afgelopen kerstvakantie zag ik met eigen ogen hoe mijn 7-jarige, zeer kritische eter 𝘇𝗼𝗻𝗱𝗲𝗿 𝗯𝗹𝗶𝗸𝗸𝗲𝗻 𝗼𝗳 𝗯𝗹𝗼𝘇𝗲𝗻 boerenkool (Lekker mama!) en sperziebonen at, in het bijzijn van zijn vriendjes. In deze aflevering van Broodje Jaap van deze week bespreken we 𝗴𝗲𝘇𝗼𝗻𝗱𝗲 𝘀𝗰𝗵𝗼𝗼𝗹𝗺𝗮𝗮𝗹𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻 𝗲𝗻 𝗱𝗲 𝗶𝗺𝗽𝗮𝗰𝘁 𝗵𝗶𝗲𝗿𝘃𝗮𝗻 𝗼𝗽 𝗱𝗲 𝘃𝗼𝗲𝗱𝗶𝗻𝗴𝘀𝗶𝗻𝗻𝗮𝗺𝗲 van kinderen.

We bespreken de belangrijkste bevindingen van het proefschrift van Frederique Rongen (die hier vandaag op promoveert ) over schoolmaaltijden op de basisschool 🏫.

Ouders, kinderen en schoolpersoneel zijn overwegend positief over schoolmaaltijden, mits deze goed geregeld en gefinancierd worden. 📝 En wist je dat het aantal kinderen dat groenten at, steeg van 7,2% vóór het aanbieden van schoolmaaltijden naar 𝟱𝟲% tijdens de schoolmaaltijd?

En voor het zover is...Mijn tip:.stop eens een stuk groente (bijv. wortel of paprika in het broodbakje van je kind - of van jezelf natuurlijk) en kijk eens of het wordt opgegeten! Luister je mee? 🎧

Verder in deze nieuwsbrief:

Ir. Marijke Berkenpas
Diëtist voedingswetenschapper

Founder Centrum voor Intuïtief Eten & I'm a Foodie

Foodie favo: gedroogde paddenstoelen


Mijn favorietenlijst is ontstaan toen mijn eerste boek Eet als een expert uitkwam. We vertellen in het boek waarom iets gezond is en hoe je dat doet, en ik wilde zeker de 'WAT' niet vergeten. WAT zijn dan die gezonde producten? Als je bedenkt dat 80% van de supermarkt daar niet onder valt kan het best een zoektocht zijn. Aan de verpakking kun je het meestal niet zien. En wie heeft er zin en tijd om etiketten te lezen?

Inmiddels is de 3e versie (januari 2025 editie) uitgekomen en bestaat mijn boodschappenlijst met favo's uit meer dan 900 producten (van o.a. AH, Jumbo, natuurwinkels en Lidl).🕵️‍♀️😍

Om jou te helpen bij het maken van gezonde keuzes in de supermarkt. 🛒🍉

Ik ga weer een favo met je delen #nosponjustfan! Vandaag… Gedroogde porcini paddenstoelen, ook wel eekhoorntjesbrood genoemd. Deze paddenstoelen kunnen vers worden gegeten, maar worden vaak gedroogd verkocht om in andere tijden van het jaar gebruikt te kunnen worden. De gedroogde versie heeft een intensere smaak die goed behouden blijft.

Deze gedroogde paddenstoelen zijn ideaal als toevoeging aan je pasta- of risottogerecht. Ze bevatten vezels en eiwitten en geven extra smaak aan je gerecht.

Op zoek naar meer gezonde keuzes? Check dan mijn favorieten e-book! 📘🍎. Even scrollen en dan op deze visual klikken.

Wisselende werktijden verstoren je slaap- en eetgewoonten

Afgelopen dinsdag heeft Diede - met een masterclass over intuïtief eten - de nieuwe masterclass-serie afgetrapt, en op donderdag 13 februari staat alweer de volgende op de agenda! Dan neemt diëtist Elly Kaldenberg je mee in het ritme van eten. Elly is dé expert op het gebied van onregelmatige werktijden en voeding en gezondheid.

In 2020 werkte bijna 40% van de werkende mensen in Nederland regelmatig buiten de standaard kantooruren. Volgens cijfers van het CBS waren er zo’n 1,2 miljoen mensen die soms of regelmatig ’s nachts werkten, zoals in de horeca, techniek, zorg en transport. De kans is dus groot dat jij of iemand in je omgeving te maken heeft met onregelmatige werktijden. Deze wisselende tijden beïnvloeden niet alleen je werk, maar kunnen ook je slaap- en eetgewoonten verstoren, wat een uitdaging vormt als je gezond wilt blijven.

Hoe kun je, ondanks deze onregelmatigheid, toch je energie behouden, je gezondheid verbeteren en je slaapkwaliteit optimaliseren? In deze masterclass leer je wat je met voeding kunt doen! Wanneer eet je bijv. als je avond- of nachtdienst je hoofdmaaltijd? En wat kun je het beste (niet) eten?

📅 Datum en tijd: donderdag 13 februari 2025, 12.00 – 13.30 uur
Kan je niet, geen zorgen! Er is een replay beschikbaar!

🖥️ Locatie: Comfort van je eigen huis/kantoor!

Schrijf je hier in!

Glucose hacken voor een betere gezondheid?

Symposium #5: Tussen tafel en TikTok

Glucose hacken voor een betere gezondheid?

Jessie Inchauspé, ook wel de “Glucose Goddess” genoemd, heeft de afgelopen jaren wereldwijd miljoenen mensen geïnspireerd met haar adviezen over het hacken van je glucose voor een betere gezondheid. Ze geeft haar meer dan 5 miljoen volgers dagelijks tips zoals het eten in een specifieke volgorde, het kiezen voor een hartig ontbijt en het drinken van azijn voor een maaltijd om glucosepieken te voorkomen.

Volgens Inchauspé zijn glucosepieken schadelijk voor je gezondheid, omdat ze leiden tot glycatatie en de vorming van AGE’s, die het verouderingsproces kunnen versnellen. Ze stelt dat frequente glucosepieken kunnen bijdragen aan aandoeningen zoals diabetes, ontstekingen en hartziekten.

In de zorg zie ik een vergelijkbare trend. Toen ik in een ziekenhuis werkte begeleidde ik mensen met diabetes die gebruik maakten van een continue glucosemeter (CGM). Maar ik heb ook al gezien dat deze sensoren geadviseerd worden aan mensen zonder diabetes om hun metabole gezondheid te monitoren.

Er is ook kritiek: is dit niet een te vereenvoudigde benadering van metabole processen?

Voor ons symposium Tussen tafel en TikTok op 24 juni 2025 heb ik dr. Maarten Soeters, internist-endocrinoloog in het Amsterdam UMC, uitgenodigd om dieper in te gaan op de wetenschappelijke onderbouwing van glucosehack-adviezen, de rol van AGE’s en het gebruik van CGM’s bij mensen zonder diabetes.

Daarnaast komen er tijdens het symposium ook andere populaire gezondheidstrends aan bod:

  • Rauwe melk en allergiepreventie
  • Omega-6 en ontstekingen
  • De veiligheid van supplementen
  • Gezondheidsvoordelen van intermittent fasting.
  • De voortdurende stroom van online voedingsinformatie die je spreekkamer binnenkomt.

Scoor nu je plaats en mis deze unieke kans niet. Kun je niet fysiek aanwezig zijn? Geen zorgen, er is ook een livestream beschikbaar. Lekker relaxed vanuit huis of kantoor het symposium volgen. De Early Bird loopt af op maandag 31 maart.


Accreditatie is aangevraagd bij ADAP, BGN en BLCN


iamafoodie.nl schrijf je uit!

Copyright 2013 - 2024 I'm a Foodie

ir. Marijke Berkenpas (diëtist & voedingswetenschapper)

Wist je dat meer dan 50% van de ziektes in ons land voortkomen uit leefstijl? Ik ben een gepassioneerde diëtist en voedingswetenschapper met 12 jaar ervaring in een academisch ziekenhuis. Tijdens mijn werk heb ik veel mensen gezien die worstelen met problemen zoals hartziekten en diabetes type 2, vooral door hun levensstijl. Ik merkte ook de enorme verwarring rond voeding. Daarom heb ik 10 jaar geleden "I'm a Foodie" opgericht, mijn eigen online foodplatform. Hier draait alles om voeding en gezondheid zonder de hypes en trends. Ik deel mijn passie via boeken, podcasts, blogs, masterclasses en 1-1 coaching. Samen met een geweldig team hebben we 6 boeken in de "I'm a Foodie presents" serie gemaakt. Mijn missie? Voedingswetenschap omzetten in simpele, praktische stappen zodat iedereen gezonder kan eten en leven!

Read more from ir. Marijke Berkenpas (diëtist & voedingswetenschapper)

Contact Evidence based foodplatform - geschreven door diëtisten en wetenschappersInstagram:@iamafoodie.nl Hai Reader, In deze nieuwsbrief: Van eiwitrijk naar écht belangrijk: waar blijft de hype rond vezels? Broodje Jaap: een alternatieve definitie voor (ultra)bewerkt voedsel Laatste week voor de Early Birds - Symposium Tussen tafel en TikTok - Wetenschappers over voedingstrends en -hypes anno 2025 Cool nieuw product gespot (voor meer variatie in je eetpatroon) Van eiwitrijk naar écht...

Contact Evidence based foodplatform - geschreven door diëtisten en wetenschappersInstagram:@iamafoodie.nl Hai Reader, In deze nieuwsbrief: Ik ga helaas stoppen met CIE.. maar gelukkig wordt het overgenomen! Vrijdag 21 maart: nieuwe Podcast over Voeding. Wat bepaalt onze gezondheid? Samen met dr. Luc Hagenaars Kortingsprijs t/m 31 maart - Symposium Tussen tafel en TikTok - Wetenschappers over voedingstrends en -hypes anno 2025 Kennismakingspakket voorraad uitverkoop! "Wat doe je eigenlijk?"...

Contact Evidence based foodplatform - geschreven door diëtisten en wetenschappersInstagram:@iamafoodie.nl Hai Reader, In deze nieuwsbrief: Nieuwe 'Broodje Jaap' over het Nationaal Burgerberaad Klimaat met prof. dr. ir. Jaap Seidell Foodie favo: volkoren afbakbroodjes uit mijn favorieten e-book Masterclass special 25 maart: de zin en onzin over voedselovergevoeligheid – feiten, fabels en oplossingen door dr. Berber Vlieg-Boerstra hoe kunnen zorgprofessionals effectief omgaan met de...