Hebben we ons natuurlijke maximum qua levensjaren al bereikt? | ​ De 3 essentiële voorwaarden voor ontspanning aan de eettafel - met kids | Minor ‘Creating a Healthy Food Environment | Hoogtepunten van het symposium: Voeding, gezondheid en microbioom.


Evidence based foodplatform - geschreven door diëtisten en wetenschappers
Instagram:
@iamafoodie.nl

Hai Reader,

Wat een fantastische dag was het! Vorige week organiseerden wij een symposium waar we samen met 300 enthousiaste deelnemers de diepte in de wondere wereld van het microbioom doken.

Het was een dag vol inspiratie, waardevolle inzichten, lekker eten en boeiende gesprekken. Van voeding en probiotica tot de invloed van ons darmmicrobioom op chronische ziekte.

In deze nieuwsbrief neem ik jullie mee door de hoogtepunten van het symposium. Scroll naar beneden voor de belangrijkste lessen. Veel leesplezier!

Ben jij professional en wil je ook een keer naar een van onze symposia komen?

Laat me weten welk onderwerp jouw interesse heeft, en misschien zien we je binnenkort op een van onze volgende events!

Verder in deze nieuwsbrief:

  • Een nieuwe aflevering van Broodje Jaap 🎙️ We gaan het hebben over longevity: Hebben we ons natuurlijke maximum al bereikt?
  • Jubileum masterclass 31 oktober: Weer spinazie aan het plafond Door Daphne Zaalberg, orthopedagoog en kinderdiëtist.
  • Studenten opgelet! Minor ‘Creating a Healthy Food Environment’
  • Hoogtepunten van het symposium: Voeding, gezondheid en microbioom.

Ir. Marijke Berkenpas
Diëtist voedingswetenschapper

Founder Centrum voor Intuïtief Eten & I'm a Foodie

Broodje Jaap: Longevity

Hebben we ons natuurlijke maximum al bereikt?

Het onderwerp van de podcast-show "Broodje Jaap' van deze week is longevity oftewel de levensduur van mensen. Hoewel we steeds meer manieren vinden om langer te leven onder optimale omstandigheden, komen er ook nieuwe uitdagingen bij. Rond de 75 jaar, en soms helaas eerder, kampen veel mensen al met eenzaamheid. Stel je voor dat we straks 100+ worden, zijn we dan nog langer eenzaam, of genieten we juist in goede gezondheid van het leven met onze partner?

Misschien is het idee van een onbeperkt verlengde levensduur een illusie. Hebben we ons natuurlijke maximum al bereikt? Moeten we niet meer nadruk leggen op de kwaliteit van leven in plaats van alleen op kwantiteit? Want als langer leven betekent dat we meer tijd in eenzaamheid of ziekte doorbrengen, dan is het misschien zinvoller om ons te richten op wat ons echt gelukkig en gezond houdt.

Luister je mee? 🎧

Word Vriend van de Show!

Jubileum masterclass: Ontspanning aan de keukentafel

Weer spinazie aan het plafond? Ontdek de 3 essentiële voorwaarden voor ontspanning aan de eettafel

Nog vier! We naderen het einde van de Jubileum Masterclasses, die we in 2023 zijn gestart ter ere van ons 10-jarig bestaan. We hebben veel positieve reacties ontvangen van zowel deelnemers als sprekers. Claim nu je plek voor een van de laatste sessies op donderdag 31 oktober. (er is een terugkijk-optie)

Wil je weer ontspannen met je gezin aan tafel zitten? Vraag je je af waar het kritische eetgedrag van je kind vandaan komt en hoe je dit kunt veranderen? Dan is deze masterclass iets voor jou!

Daphne Zaalberg, orthopedagoog en kinderdiëtist, legt uit waarom kinderen moeite hebben met de avondmaaltijd en hoe je dit kunt ombuigen naar een positieve ervaring. En je leert een belangrijke stap voor verandering.

🎓 Studenten opgelet! Minor ‘Creating a Healthy Food Environment’

// Voor studenten //

Wil jij meewerken aan een gezondere voedselomgeving en leren van de top uit de industrie? Doe dan mee met de minor ‘Creating a Healthy Food Environment’ en ontdek hoe jij gezondere keuzes kunt stimuleren! Check de video

Waarom meedoen?

  • Praktische ervaring: De helft van de tijd werk je aan colleges en werksessies, de andere helft aan een project waarin je een gezondere voedselomgeving creëert.
  • Gastsprekers & excursies: Krijg unieke inzichten van o.a. Coca-Cola, Foodwatch, Voedselbank, RIVM, Voedingscentrum, Wageningen Universiteit, Gemeente Den Bosch, en nog veel meer!

Wanneer? Februari – juli 2025
Waar? HAS Green Academy, ‘s-Hertogenbosch
Voor wie? Alle studenten die geïnteresseerd zijn in gezonde voeding en het verbeteren van voedselomgevingen!

Vragen? Neem contact op met Amely Verreijen: a.verreijen@has.nl
Meld je nu aan! Via kiesopmaat.nl (sluiting 17 nov ‘24)

Voorbeelden van groepsprojecten:

  • Kantine scan voor HBO-instellingen
  • Ontwikkeling van een nieuw ontwerp voor de Nutri-Score
  • Campagne voor minder alcohol gericht op studenten
  • Onderzoek naar misleidende etikettering en wetgeving
  • Analyse van de voedselomgeving van de HAS

Hoogtepunten van het symposium: Voeding, gezondheid en microbioom

Dr. Marcel de Zoete - Het microbioom in relatie tot gezondheid en ziekte

Dr. Marcel de Zoete besprak de belangrijke rol van het microbioom in gezondheid en ziekte. Hij benadrukte hoe het microbioom betrokken is bij voedselvertering, vitaminenproductie en immuunsysteemontwikkeling, en dat het bescherming biedt tegen pathogenen. Een gezond microbioom wordt gekenmerkt door diversiteit, butyraatproductie en lage chronische ontsteking. Marcel vergeleek de relatie tussen microbioom en gezondheid met het kip-en-ei-dilemma: beïnvloedt een veranderend microbioom ziekten, of beïnvloeden ziekten het microbioom? Hij concludeerde dat deze relatie per ziekte verschilt en vaak complex is, zoals aangetoond in zijn bespreking van inflammatoire darmziekten (IBD) en hun invloed op het functioneren van een gezond microbioom.


Dr. Mirjam Bloemendaal - Leefstijl en de darm-brein-as

Dr. Mirjam Bloemendaal besprak de invloed van leefstijl op de darm-brein-as. Ze legde uit dat voeding, stress en sociale interacties niet alleen het microbioom beïnvloeden, maar ook ons brein. Ze besprak drie routes van communicatie tussen darmen en brein: de nervus vagus, het immuunsysteem en de neuro-metabole route. Onderzoek toont aan dat een verstoord microbioom gerelateerd is aan mentale aandoeningen zoals ADHD en autisme. Ze presenteerde veelbelovende onderzoeksresultaten naar de positieve relatie tussen gezonde voeding en probiotica en deze aandoeningen. Ze benadrukte dat voeding en darmgezondheid een belangrijke rol spelen in de bredere gezondheid van het brein.


Prof. Dr. Clara Belzer - De ontwikkeling van het darmmicrobioom gedurende het leven

Prof. Dr. Clara Belzer besprak de ontwikkeling van het darmmicrobioom door het leven heen. Ze legde uit dat darmbacteriën belangrijk zijn voor vezelafbraak, vitamineproductie en het versterken van het immuunsysteem. Vezels worden gefermenteerd in de dikke darm, waarbij korteketenvetzuren geproduceerd worden die een gezonde darmfunctie ondersteunen. Bij de geboorte krijgen baby’s hun eerste microbiota, voornamelijk via de vaginale weg. Keizersnedes en antibiotica kunnen dit proces verstoren. Moedermelk ondersteunt de groei van gezonde bacteriën door specifieke vezels (HMO’s). Clara benadrukte dat vroeggeborenen vaak voedingsaanpassingen nodig hebben om een gezond microbioom optimaal te laten ontwikkelen en functioneren gedurende hun leven.


Carlijn Wagenaar - Het microbioom en chronische ontstekingsziekten

Arts-onderzoeker Carlijn Wagenaar sprak over het effect van voedingsinterventies op chronische ontstekingsziekten in relatie tot het microbioom. Hoewel de levensverwachting gemiddeld 81 jaar is, worden veel mensen al rond hun 43e chronisch ziek. Veelvoorkomende aandoeningen zijn reumatoïde artritis (RA) en artrose. RA treft een derde van de westerse bevolking, waarvan minder dan de helft in remissie is, en artrose treft 10%. Leefstijlfactoren zoals ongezonde voeding, inactiviteit, stress en slaaptekort dragen bij aan ontsteking. Haar onderzoek toont aan dat interventies zoals beweging, plantaardige voeding, slaap en ontspanning de klachten significant kunnen verminderen. Het darmmicrobioom speelt ook een rol, waarbij dysbiose kan bijdragen aan ontsteking en reuma. Diversiteit in vezelrijke voeding kan een lekkende darmwand verbeteren en chronische ziekten verminderen.


Prof. dr. ir. Remco Kort - Onderzoek naar het effect van vezelrijke voeding op het microbioom

Remco Kort presenteerde zijn onderzoek ‘Geef om je buik. Vezels en gefermenteerde producten zijn essentieel voor een gezond microbioom. In deze interventiestudie met een ‘citizen science’-aanpak werden de effecten van vezels en gefermenteerde voeding op het darmmicrobioom onderzocht. Vezels worden omgezet in korteketenvetzuren, die het immuunsysteem ondersteunen en de darmfunctie bevorderen. Leefstijlfactoren zoals voeding en hygiëne beïnvloeden de samenstelling van het microbioom. De vezelinname steeg in de studie van 20 naar 38 gram, wat leidde tot een verhoogde microbiële diversiteit. Hoewel gefermenteerde voeding een stijgende diversiteit liet zien, bleek dat de bacteriën die daarbij werden gevonden niet rechtstreeks uit de voeding kwamen.


Marieke van der Put - Praktische vertaalslag - voeding en het microbioom

Diëtist en gezondheidswetenschapper Marieke van der Put besprak hoe voeding invloed heeft op het microbioom. Marieke inspireerde ons om zelf te fermenteren. Daarnaast benadrukte ze het belang van vezels voor een gezond microbioom. Vezels zitten in peulvruchten, volkorenproducten, groenten, fruit, noten en zaden. Niet-fermenteerbare vezels zorgen voor een goede stoelgang en verzadiging, terwijl fermenteerbare vezels je bloedsuiker stabiliseren, cholesterol verlagen en maaglediging vertragen, en je darmbacteriën smullen ervan. Marieke raadt aan vezels uit voeding te halen in plaats van supplementen, omdat voeding ook vitamines, mineralen en antioxidanten bevat. Ultra-bewerkte producten en te veel dierlijke producten kunnen je microbioom verstoren. Ten slotte gaf ze praktische tips om darmgezondheid te monitoren zonder dure testen.


Prof. Dr. Ir. Ger Rijkers - Zin en onzin van probiotica bij gezondheid en ziekte

Prof. Dr. Ir. Ger Rijkers presenteerde een kritische (en humoristische) analyse van het gebruik van probiotica in relatie tot gezondheid en ziekte. Hij legde uit dat probiotica levende micro-organismen zijn die, in de juiste hoeveelheden, gezondheidsvoordelen kunnen bieden. Ger benadrukte dat hoewel het darmmicrobioom over het algemeen stabiel is, het uit balans kan raken door factoren zoals antibiotica. Probiotica kunnen het herstel van microbiële diversiteit versnellen. Hij besloot met een drie-stappenplan voor het kiezen van de juiste probiotica: evaluatie van effectiviteit, beschikbare producten in Nederland en uiteindelijk gerichte aanbevelingen voor specifieke probiotica om de gezondheid te bevorderen.


iamafoodie.nl schrijf je uit!

Copyright 2013 - 2024 I'm a Foodie

ir. Marijke Berkenpas (diëtist & voedingswetenschapper)

Wist je dat meer dan 50% van de ziektes in ons land voortkomen uit leefstijl? Ik ben een gepassioneerde diëtist en voedingswetenschapper met 12 jaar ervaring in een academisch ziekenhuis. Tijdens mijn werk heb ik veel mensen gezien die worstelen met problemen zoals hartziekten en diabetes type 2, vooral door hun levensstijl. Ik merkte ook de enorme verwarring rond voeding. Daarom heb ik 10 jaar geleden "I'm a Foodie" opgericht, mijn eigen online foodplatform. Hier draait alles om voeding en gezondheid zonder de hypes en trends. Ik deel mijn passie via boeken, podcasts, blogs, masterclasses en 1-1 coaching. Samen met een geweldig team hebben we 6 boeken in de "I'm a Foodie presents" serie gemaakt. Mijn missie? Voedingswetenschap omzetten in simpele, praktische stappen zodat iedereen gezonder kan eten en leven!

Read more from ir. Marijke Berkenpas (diëtist & voedingswetenschapper)

Contact Evidence based foodplatform - geschreven door diëtisten en wetenschappersInstagram:@iamafoodie.nl Hai Reader, In deze nieuwsbrief: Van eiwitrijk naar écht belangrijk: waar blijft de hype rond vezels? Broodje Jaap: een alternatieve definitie voor (ultra)bewerkt voedsel Laatste week voor de Early Birds - Symposium Tussen tafel en TikTok - Wetenschappers over voedingstrends en -hypes anno 2025 Cool nieuw product gespot (voor meer variatie in je eetpatroon) Van eiwitrijk naar écht...

Contact Evidence based foodplatform - geschreven door diëtisten en wetenschappersInstagram:@iamafoodie.nl Hai Reader, In deze nieuwsbrief: Ik ga helaas stoppen met CIE.. maar gelukkig wordt het overgenomen! Vrijdag 21 maart: nieuwe Podcast over Voeding. Wat bepaalt onze gezondheid? Samen met dr. Luc Hagenaars Kortingsprijs t/m 31 maart - Symposium Tussen tafel en TikTok - Wetenschappers over voedingstrends en -hypes anno 2025 Kennismakingspakket voorraad uitverkoop! "Wat doe je eigenlijk?"...

Contact Evidence based foodplatform - geschreven door diëtisten en wetenschappersInstagram:@iamafoodie.nl Hai Reader, In deze nieuwsbrief: Nieuwe 'Broodje Jaap' over het Nationaal Burgerberaad Klimaat met prof. dr. ir. Jaap Seidell Foodie favo: volkoren afbakbroodjes uit mijn favorieten e-book Masterclass special 25 maart: de zin en onzin over voedselovergevoeligheid – feiten, fabels en oplossingen door dr. Berber Vlieg-Boerstra hoe kunnen zorgprofessionals effectief omgaan met de...